Een kind dat gepest wordt, zal dit niet zo snel laten merken. Dit kan meerdere redenen hebben, zoals dat het zich schaamt, het niet wil dat zijn of haar ouders zich zorgen maken of zich ermee gaan bemoeien, het denkt dat het zijn/haar eigen schuld is of dat het door de pestkop(pen) bedreigd wordt. Wat de reden ook is om niks te willen zeggen over wat er aan de hand is, het kind zal hoogstwaarschijnlijk wel een paar subtiele tekenen vertonen. Om deze te kunnen herkennen zullen we de meest voorkomende tekenen die gepeste kinderen tonen in dit artikel bespreken.
1. Fysieke klachten
Wanneer een kind gepest wordt, kan het fysieke klachten krijgen, zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en duizeligheid. Het komt ook vaak voor dat een kind minder gaat eten, doordat het weinig eetlust meer heeft. Of dat het juist overmatig gaat eten en met name veel gaat snoepen. Een ander teken kan zijn dat het kind slaapproblemen vertoont, zoals moeilijk in slaap komen of vaak wakker worden gedurende de nacht.
2. Veranderingen in gedrag
Gedragsveranderingen zijn typische tekenen van een kind dat gepest wordt. Vrij vaak trekt het kind zich dan terug, het wordt stil(ler) en komt bedrukt, verdrietig en gereserveerd over. Als je vraagt of er iets aan de hand is, zal het waarschijnlijk ontkennen en doen alsof er niets aan de hand is en het allemaal prima gaat.
Ook kan een gepest kind zich juist agressiever gaan gedragen. Het is snel geprikkeld en boos. En kan onverdraagzaam gedrag gaan vertonen, zoals niet reageren of juist geïrriteerd reageren.
3. Schoolprestaties gaan achteruit
Wanneer een kind gepest wordt, zal het angstig kunnen worden en zich niet meer veilig voelen. Hierdoor neemt zijn/haar concentratievermogen af, is het snel afgeleid en kan het erg onrustig en chaotisch worden in zijn/haar hoofd, waardoor het meer moeite zal kunnen krijgen met het begrijpen van de lesstof, dingen snel vergeet en gewoonweg geen zin meer heeft in schoolwerk.
Het is ook gebruikelijk voor hen om moeite te hebben met het ’s ochtends op staan. Ze hebben geen motivatie om naar school te gaan en proberen vaak smoesjes te verzinnen om thuis te blijven.
4. Afzondering
Wanneer een kind gepest wordt, zondert het zich vaak af. Het wil vooral lekker thuisblijven en wil liever niet meer met anderen afspreken en ook geen vrijetijdsactiviteiten meer ondernemen. Het liefste doet hij/zij iets wat hij/zij alleen kan doen, zoals met een koptelefoon naar muziek luisteren, tv kijken en vooral veel achter de computer zitten en gamen. Wanneer zo’n periode lang duurt kan het kind in een isolement geraken.
5. Lichamelijke tekenen
Meestal bestaan pesterijen uit iemand uitlachen, voor schut zetten, buiten sluiten of achterna zitten. Maar soms kunnen ze ook van fysieke aard zijn. Het gepeste kind wordt dan geslagen en misschien zelfs wel geschopt. In dit geval zal het kind thuiskomen met schrammen, bulten, blauwe plekken of andere lichamelijke tekenen van mishandeling.
Wat te doen als je kind wordt gepest?
Gepeste kinderen zullen waarschijnlijk weigeren te praten over wat er aan de hand is en doen alsof het goed met ze gaat. Wanneer je aandringt om er wel over te praten kan het zijn dat je kind agressief wordt of juist helemaal niet meer met je wil praten en je uit de weggaat. Toch is het belangrijk dat je niet opgeeft als je het vermoeden hebt dat je kind gepest wordt. Houd vol, benader je kind kalm, liefdevol en vol begrip.
Als jouw kind je dan nog steeds niet in vertrouwen neemt, kan het zijn dat het er niet op vertrouwt dat jij in staat bent dit probleem aan te kunnen. Misschien is je kind bang dat jij hem een preek geeft of dat jij je met zijn/haar probleem gaat bemoeien en op hoge poten naar school of naar de pesters zal stappen en zo het probleem voor hem/haar nog erger maakt.
Het is belangrijk dat je zijn/haar vertrouwen in jou vergroot. Laat je kind weten, dat je er voor hem of haar bent en dat de situatie op het punt staat om te veranderen, maar dat alles in overleg met hem/haar zelf zal gaan en dat jullie samen gaan bekijken hoe jullie in deze situatie het beste kunnen handelen. Soms kom je er samen met je kind uit, soms is het goed om er derden bij te betrekken, zoals de leerkracht of een kinder- of weerbaarheidscoach.
“Mensen die van zichzelf houden, kwetsen anderen niet. Hoe meer we onszelf haten, hoe meer we anderen laten lijden.”
-Dan Pearce-